Syfilitisk hepatit: en ovanlig Manifestation av en vanlig sjukdom | Milleur beauty

fallrapport

trettio nio år gammal manlig patient presenterad för medicine out patientavdelning (OPD) med klagomål om låggradig feber, anorexi, sjukdom och smärta i övre buken på en månad tillsammans med mörkfärgad urin på 10 dagar. Patienten gav historia att konsumera 40-50 gram alkohol dagligen under de senaste 3 åren. Det fanns ingen historia av drogmissbruk eller blodtransfusion.

undersökning avslöjade närvaro av icterus med normala vitala tecken. Per bukundersökning avslöjade 2 cm, fast, icke öm hepatomegali utan splenomegali eller ascites.

Biokemisk analys avslöjade ökade värden av serumbilirubin 3, 5 mg/dl (normalt 0, 0-1, 5 mg/dl), serumalanintransaminas (ALT) 357 IE/ml (normalt < 50), serumaspartattransaminas (AST) 175 IE/ml (normalt < 45) och serum alkaliskt fosfatas 536 IE/ml (normalt 20-135). Screening för hepatit A, B, C och E var negativa. Ultraljud buken avslöjade hepatomegali med lever span på 16,4 cm med normal echotexture. Magnetic resonance cholangio pancreatography (MRCP) bekräftade hepatomegali utan platsupptagande lesion, lymfadenopati eller extra hepatisk kolestas.

patienten ansågs ha akut hepatit troligen på grund av alkohol eller icke-hepatotropa virus. Eftersom patienten visade klinisk återhämtning med regression i serumbilirubin (1 mg/dl), ASAT (90 IE/ml) och ALAT (152 IE/ml) men med stigande alkaliskt fosfatas (711 IE/ml), blev patienten ombedd att granska efter 1 månad med planen att utföra leverbiopsi efter upplösning av akut fas.

När han rapporterade tillbaka presenterade han dermatologi OPD med intensivt kliande utslag. Undersökning avslöjade flera erytematösa papler och plack på hals, bål, handflator och fotsulor . Buschke Olendroff tecken var positivt. Det fanns bilateral, icke öm, shotty inguinal lymfadenopati, trängsel i mjuk gom och bakre svalgvägg. Genital, per rektal, oftalmisk och auditiv undersökning var normal.

en extern fil som innehåller en bild, illustration etc. Objektets namn är IJD-59-209e-g001.jpg

erytematösa fjällande makuler och papler över båda handflatorna

en extern fil som innehåller en bild, illustration etc. Objektets namn är IJD-59-209e-g004.jpg

erytematösa makuler och papler över ryggen

en extern fil som innehåller en bild, illustration etc. Objektets namn är IJD-59-209e-g002.JPG

överbelastning av mjuka gommen

en extern fil som innehåller en bild, illustration, etc. Objektets namn är IJD-59-209e-g003.jpg

erytematösa makuler och papler över halsen

patienten gav historia av upprepade oskyddade heterosexuella samlag med flera partners under de senaste två åren. Det fanns inga symtom som tyder på någon sexuellt överförbar sjukdom.

en preliminär diagnos av sekundär syfilis med syfilitisk hepatit ställdes. VDRL titer var 1:16 och TPHA var positiv. Leverbiopsi tyder på syfilitisk hepatit som visar bibehållen leverarkitektur med Kupffer-cellhyperplasi, lymfocytisk och neutrofil infiltration av portalkanaler med mild neutrofil infiltrering i leverlobuler och ingen nekros, granulom, gumma eller Treponema pallidum. Retikulinfläck avslöjade tidig fibros runt portalkanalerna . ELISA för HIV var negativ. Positronemissionstomografi (PET) – skanning avslöjade hepatomegali och närvaro av retroperitoneal, hilar, mediastinal, bilateral axillär, inguinal och yttre iliac lymfkörtlar. Patienten behandlades med 3 doser intramuskulärt Bensatinpenicillin 2,4 miljoner enheter, ges varje vecka. Han blev asymptomatisk med upplösning av klåda och mukokutan fynd. Det var normalisering av serumbilirubin, ALT, AST-värden och minskning av alkaliskt fosfatas (383 IE/ml).

en extern fil som innehåller en bild, illustration etc. Objektets namn är IJD-59-209e-g005.jpg

Kupffer cell hyperplasia, lymphocytic and neutrophillic infiltration of portal tracts with mild neutrophillic infiltrate in hepatic lobules

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.