Hepatită sifilitică: o manifestare mai puțin frecventă a unei boli comune | Milleur beauty

raport de caz

pacient de sex masculin în vârstă de treizeci și nouă de ani prezentat la Departamentul de medicină (OPD) cu plângeri de febră de grad scăzut, anorexie, stare generală de rău și durere la nivelul abdomenului superior de o lună, împreună cu urină de culoare închisă de 10 zile. Pacientul a dat istorie de a consuma 40-50 de grame de alcool zilnic pentru ultimii 3 ani. Nu a existat antecedente de abuz de droguri sau transfuzii de sânge.

examinarea a evidențiat prezența icterului cu semne vitale normale. Examinarea abdomenului a relevat 2 cm, hepatomegalie fermă, fără licitație, fără splenomegalie sau ascită.

analiza biochimică a evidențiat valori crescute ale bilirubinei serice 3,5 mg/dl (normal 0,0-1,5 mg/dl), alanin transaminazei serice (ALT) 357 UI/ml (normal < 50), aspartat transaminazei serice (AST) 175 UI/ml (normal < 45) și ser fosfatază alcalină 536 UI/ml (normal 20-135). Screeningul pentru hepatita A, B, C și E a fost negativ. Ecografia abdomenului a relevat hepatomegalie cu o întindere hepatică de 16,4 cm cu ecotextură normală. Cholangio pancreatografia prin rezonanță magnetică (MRCP) a confirmat hepatomegalia fără leziune de ocupare a spațiului, limfadenopatie sau colestază hepatică suplimentară.

se credea că pacientul are hepatită acută, probabil din cauza alcoolului sau a virusurilor non-hepatotrope. Deoarece pacientul a prezentat recuperare clinică cu regresie a bilirubinei serice (1 mg/dl), AST (90 UI/ml) și ALT (152 UI/ml), deși cu creșterea fosfatazei alcaline (711 UI/ml), pacientul a fost rugat să revizuiască după 1 lună Planul de efectuare a biopsiei hepatice după rezolvarea fazei acute.

la raportarea înapoi el a prezentat la dermatologie OPD cu erupții cutanate intens mâncărime. Examinarea a evidențiat multiple papule și plăci eritematoase pe gât, trunchi, palme și tălpi . Buschke Olendroff semn a fost pozitiv. A existat limfadenopatie inghinală bilaterală, fără licitație, împușcată, congestie a palatului moale și a peretelui faringian posterior. Examinarea genitală, rectală, oftalmică și auditivă a fost normală.

un fișier extern care conține o imagine, o ilustrație etc. Numele obiectului este IJD-59-209e-g001.jpg

macule eritematoase solzoase și papule peste ambele palme

un fișier extern care deține o imagine, ilustrație, etc. Numele obiectului este IJD-59-209e-g004.jpg

macule eritematoase și papule peste spate

un fișier extern care deține o imagine, ilustrație, etc. Numele obiectului este IJD-59-209e-g002.jpg

congestia palatului moale

un fișier extern care conține o imagine, o ilustrație etc. Numele obiectului este IJD-59-209e-g003.jpg

macule eritematoase și papule peste gât

pacientul a dat antecedente de relații heterosexuale neprotejate repetate cu mai mulți parteneri în ultimii doi ani. Nu au existat simptome care să sugereze vreo boală cu transmitere sexuală.

a fost pus un diagnostic provizoriu de sifilis secundar cu hepatită sifilitică. VDRL titru a fost 1:16 și TPHA a fost pozitiv. Biopsia hepatică a fost sugestivă pentru hepatita sifilitică care prezintă o arhitectură hepatică menținută cu hiperplazie celulară Kupffer, infiltrare limfocitară și neutrofilă a tracturilor portal cu infiltrat neutrofilic ușor în lobuli hepatici și fără necroză, granulom, gumma sau Treponema pallidum. Pata de reticulină a relevat fibroza timpurie în jurul tracturilor portalului . Testul ELISA pentru HIV a fost negativ. Tomografia cu emisie de pozitroni (PET) a evidențiat hepatomegalie și prezența ganglionilor limfatici retroperitoneali, hilari, mediastinali, axilari bilaterali, inghinali și externi. Pacientul a fost tratat cu 3 doze de penicilină intramusculară benzatină 2,4 milioane de unități, administrate săptămânal. El a devenit asimptomatic cu rezolvarea pruritului și a constatărilor mucocutanate. A existat normalizarea valorilor bilirubinei serice, ALT, AST și reducerea fosfatazei alcaline (383 UI/ml).

un fișier extern care conține o imagine, o ilustrație etc. Numele obiectului este IJD-59-209e-g005.jpg

Kupffer cell hyperplasia, lymphocytic and neutrophillic infiltration of portal tracts with mild neutrophillic infiltrate in hepatic lobules

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.